Kirjoittanut effefinland | 17.3.2010

Inhimillisen kasvun paikka

Timo Jantunen

Kriittinen korkeakoulu aloittaa ensi syksynä uuden toimintamuodon, Inhimillisen kasvun paikan. Ajatuksena on herättää ja vahvistaa osanottajissa kiinnostusta taiteiden ja filosofian kautta tapahtuvaan henkiseen ja inhimilliseen kasvuun.

Keskeisellä sijalla on ihmisten välinen kohtaaminen ja vuorovaikutus. Yhden lukuvuoden ajan kokoonnutaan yhteen tiistai- ja torstai-iltaisin kolmeksi tunniksi osallistumaan keskustelupitoisille luennoille ja taiteellisiin harjoituksiin. Lähtökohtana ovat humanismin ja sivistyksen perinteet. Teoria- ja keskustelukurssien opettajissa on kokeneita filosofeja, opettajia ja tietokirjailijoita. Taidekurssien vetäjät ovat Kriittisen korkeakoulun ja Snellman-korkeakoulun opettajia.

Filosofisesti kysymme: keitä me olemme. Ja taiteen avulla osallistuen voimme edes hetkeksi pysäyttää liian kiireisen ja hermostuneen maailman, vapaasti runoilija Jevgeni Jevtusenkoa lainataksemme. Kysymys on varmasti myös itsensä löytämisen projektista, joka aina on kesken; myös siitä, miten voin uusien ystävien kanssa suuntautua tutun ja tavanomaisen uudella tavalla näkemiseen ja kokemiseen. Tähän liittyy myös maailman muuttaminen paremmaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja humaanimmaksi paikaksi elää.

Sydämen sivistys

Ajatuksena on rakentaa sydämen sivistystä ammentaen muun muassa antiikin suurilta filosofeilta. Sivistykseen kuuluu tieto, mutta sivistyä voi myös taiteen ja toiminnan, miksei myös uskonnon kautta. Voiko nykypäivän maailmassa elää ajamatta omaa etuaan ja ohjautua suurista ihanteista käsin. Ja mitä nämä ihanteet voisivat olla?

Filosofian ohella olemme kasvatuksen äärellä, kasvatuksen, joka tavalla tai toisella koskettaa meistä jokaista. Ja puhumme itsekasvatuksesta, joka oikeastaan on koko INKA:n peruspyrkimys. Mitkä ovat eettisen kasvun ja kasvatuksen peruskysymykset ja ovatko ne tänä päivänä joutuneet hukkaan? Onko eettisellä elämällä tilaa tässä ajassa? Olennaisempaa kuin löytää hyviä vastauksia ja muistaa ne, on ehkä oppia kysymään, elämään dialogissa. Onko mielikuvitus sittenkin tärkeämpää kuin syy-seuraussuhteisiin perustuva ajattelumme?

Jokaiselle illalle on teoreettisen ja pohdiskelevan aineksen ohella taideharjoituksia. Näissä itsensä ilmaiseminen on keskeisellä sijalla kuten myös hahmon tai muodon antaminen omille tunteille. Ohjelmassa on musiikkia, maalausta, eri maiden kansantansseja, puheoppia, kirjoittamista ja eurytmiaa. Pyrimme eri taidemuotojen ja ilmaisutapojen kautta lähestymään maailman suuria kysymyksiä ja elämän monimuotoisuutta.

Joka ilta on luvassa toisaalta teoreettista, mutta keskustelullista ja toisaalta taiteellisempaa, ilmaisullista. Illat on yleensä rakennettu niin, että samaa ilmiötä tarkastellaan paitsi tiedolliselta myös taiteelliselta ja usein myös toiminnalliselta kannalta. Opettajat toimivat yhteistyössä toisilleen vinkkejä ja tukea antaen.

Kenelle?

Inhimillisen kasvun paikka on tarkoitettu eri ikäisille omaan inhimilliseen kasvuunsa eväitä etsiville ihmisille, joita maailman ja ihmisen kysymykset kiinnostavat. Mukaan mahtuvat niin välivuotta viettävät opiskelijat tai sapattivapaalla olevat ammatinharjoittajat kuin työttömät työnhakijat. Paikka sopii myös oman työn ohessa toimivaksi virkistymisen keitaaksi – voimaannuttamisen idea on hankkeessa keskeinen. Tärkeää on kiinnostus ja motivaatio. Mukaan otetaan 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, hankkeeseen sitoutuvaa hakijaa.

Ilmoittaudu miel. jo ennen kesää. Voit kysellä ja ilmoittautua osoitteeseen Kriittinenkorkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12, 00180 Helsinki,
(09) 684 0010, info@kriittinenkorkeakoulu.fi ja nettisivut: www.kriittinenkorkeakoulu.fi.

Mainokset

Responses

 1. olisin kiinnostunut saamaan tarkempaa tietoa ”inhimillinen kasvun paikka” kurssista: toteusajankohdat, hinta yms.

  • Hei Kirsi!

   Lähetän sinulle sähköpostitse Timo Jantusen yhteystiedot, hän osaa kertoa tarkemmin kurssin suunnitelmista!

   t. Suvi
   Effestä


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: