Kirjoittanut effefinland | 19.4.2010

Autonomista pedagogiikkaa etsimässä

Olemme Effessä jo pitkään pohtineet sitä, että Suomessa olisi tilaa ja lisää tarvetta jonkinlaiselle vaihtoehtoiselle tai kolmannen sektorin järjestämälle opettajankoulutukselle. Yliopiston opettajankoulutus on monilta osin ansiokasta, mutta kuitenkin melko vahvasti sidoksissa virallisen koulujärjestelmän linjauksiin ja tarpeisiin. Yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta on viime vuosina vahvistunut suuntaus, jossa painotetaan virallisessa opetussuunnitelmassa edustettua pedagogiikkaa. Aikataulupaineiden ja tehokkuusvaatimusten myötä tila vaihtoehtoisien pedagogisten teorioiden tarkastelulle on jäänyt niukaksi.

Keväällä 2009 Effelle tarjoutui tilaisuus liittyä Otavan opiston osuuskuntaan, jonka tarkoituksena on uudistaa yksilöiden ja yhteisöjen oppimista, opetusta ja koulutusta sellaisella tavalla, joka täydentää, laajentaa ja vaihtoehtoistaa koulujärjestelmän toimintatapoja. Tällainen ajatus sopii hyvin myös Effen toimintaan, ja toukokuussa olimmekin mukana perustamassa Otavan opiston osuuskuntaa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi osuuskunta ylläpitää Otavan opistoa, ja niinpä tätä kautta meille syntyi mahdollisuus ryhtyä käytännön toimiin uudenlaisen opettajankoulutuksen kehittämiseksi.

Effe aikoo järjestää opettajille ja opettajiksi opiskeleville suunnattua (vaihtoehto)pedagogista koulutusta. Koulutuksessa käsitellään seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä on koulun asema yhteiskunnassa tänä päivänä? Mitä koululta odotetaan?
  • Miten tämä heijastuu oppilaiden kokemuksiin ja elämään koulussa?
  • Eli millaista subjektiiviutta koulu tuottaa?
  • Millaiseksi itse näemme koulun roolin? Mitä koulussa pitäisi tehdä?
  • Millaisin keinoin näihin tavoitteisiin voitaisiin päästä? Pitkän tähtäimen tavoitteena olisi siis rakentaa omaa pedagogiikkaa: löytää koulun keskeiset kipukohdat ja etsiä niihin ratkaisuja sekä samaan aikaan hahmotella sitä, mikä kasvatuksessa on olennaista ja etsiä keinoja sen toteuttamiseen koulun käytännöissä.
  • Tätä tavoitetta tukee tutustuminen erilaisiin pedagogisiin lähestymistapoihin (”vaihtoehtopedagogiikat”) ja niiden kysymysten tarkastelu, joihin ne pyrkivät antamaan vastauksia.

Syksyn ensimmäinen kurssi on suunnitteilla ja se järjestetään 24.–25.9.2010 Otavan opistolla. Otavassa on jo useamman vuoden ajan järjestetty kuukausittaisia työpajaviikonloppuja, joissa käsitellään vaihtelevia teemoja. Näiden viikonloppujen muodossa toteutuisi ainakin aluksi myös kaavailemamme koulutus. Viikonlopun aikana on mahdollisuus perjantai-iltapäivänä osallistua eri teemaryhmien yhteiseen osuuteen, jossa on alustuksia ja keskustelua, minkä jälkeen alkaa varsinainen työpajaosuus, joka jatkuu lauantai-iltapäivään saakka. Perjantai-iltana on tietenkin vapaamuotoinen illanvietto, jossa päästään tuulettamaan iltapäivän aikana syntyneitä mietteitä. Käytännön järjestelyistä, kuten majoituksesta ja ruokailusta vastaa Otavan opisto.

Seuraa Effen blogia!

Mainokset

Responses

  1. […] Lue lisää koulutuksesta täältä. […]

  2. […] Lue lisää koulutuksesta täältä. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: